2023α

Αξιολόγηση του/της Εκπαιδευτικού: Η Αρχή και οι Αρχές της


Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ακαδημίας 50, αίθουσα ‘Αντώνης Τρίτσης’ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023
Οργάνωση: Διακρατική, Διεπιστημονική Κοινότητα ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.: Ο Κύκλος των 'Χαμένων' Εκπαιδευτικών

Υπό την Αιγίδα
Δήμος Αθηναίων

Η Διακρατική, Διεπιστημονική Κοινότητα ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ.: Ο Κύκλος των ‘Χαμένων’ Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο μιας διαρκούς προσπάθειας ανάδειξης της εκπαίδευσης ως σημαντικού θεσμού για την κοινωνική, την πολιτισμική, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.

Ένας βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάλυση και η κριτική προσέγγιση όλων των διαστάσεων ή ‘αρχών’, φανερών και κρυφών, που σχετίζονται με ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Βέβαια, εννοείται ότι η αξιολόγηση χρειάζεται να είναι η ουσιαστική αποτίμηση του έργου των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και όχι μόνο των δασκάλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα συμπεριληφθούν και οι αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών που στηρίζονται στις δικές τους αξίες και στις αναλύσεις τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές επιδράσεις που είχαν στη δική τους μάθηση, καθώς και στη μάθηση άλλων ατόμων.

Ένας δεύτερος στόχος σχετίζεται άμεσα με τον προβληματισμό σχετικά με το θέμα της σκοπιμότητας την οποία υπηρετεί η αξιολόγηση όπως εισάγεται στη χώρα μας, καθώς και με τα δρώντα υποκείμενα που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί αντιπρόταση για την αξιολόγηση με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πρόθεσή μας είναι οι παρουσιάσεις να πραγματοποιηθούν τόσο από επιστήμονες της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, όσο και από εκπαιδευτικούς οι οποίοι βιώνουν τις αλλαγές στην εκπαίδευση, στην αξιολόγηση και τα αδιέξοδά τους.

Μια από τις καινοτομίες στο πρόγραμμα του συνεδρίου προβλέπεται να είναι η συμμετοχή στους εισηγητές μαθητών/τριών και σπουδαστών/τριών που θα καταθέσουν ελεύθερα τις απόψεις τους πάνω στο επίμαχο θέμα. Άλλωστε, η ΣΥ.Ν.Θ.Ε.ΣΗ. πάντα αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των μαθητών/τριών και σπουδαστών/τριών ως ερευνητών και παραγωγών γνώσης.

Η προσέγγισή μας: Κριτική. Θα επιχειρήσουμε να οριοθετήσουμε το ζήτημα αυτό και να το ‘φωτίσουμε’ από πολλές πλευρές.

Βασικά θέματα/ερωτήματα:

Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες θα αναλύσουν σημαντικές διαστάσεις και θα δώσουν τις δικές τους θέσεις στο θέμα του συνεδρίου. Οι εργασίες των συμμετεχόντων προβλέπεται να περιληφθούν σε έκδοση έντυπη με ISBN μετά τη λήξη του συνεδρίου. Ακολουθούν δυο από τις προβλεπόμενες ενότητες του προγράμματος. Σε κάθε ενότητα οι υποψήφιοι εισηγητές/τριες μπορούν να δηλώσουν κάποιο άλλο θέμα εισήγησης από τα προτεινόμενα που αναφέραμε πιο πάνω.


Το βήμα των Εκπαιδευτικών

Ενδεικτικά θέματα προτεινόμενα για εκπαιδευτικούς


Ιδιαίτερη θα είναι η χαρά μας για τη συμμετοχή μικρότερων φίλων εισηγητών και εισηγητριών στα προτεινόμενα θέματα που ακολουθούν.


Το βήμα των μαθητών/τριών

Οι μαθητές/τριες αξιολογούν τις μεθοδεύσεις της αξιολόγησης και προτείνουν τις δικές τους θέσειςΣημαντικές ημερομηνίες
Λήξη προθεσμίας υποβολής περιλήψεων (μισή σελίδα χωρίς βιβλιογραφία) 15 Ιουνίου 2023
Λήξη προθεσμίας υποβολής τελικών εργασιών (μέχρι 5 σελίδες μαζί με τη βιβλιογραφία) 31 Αυγούστου 2023
Λήξη προθεσμίας εγγραφής συνέδρων 20 Σεπτεμβρίου 2023
Διεξαγωγή Συνεδρίου 30 Σεπτεμβρίου 2023


Πρόγραμμα Συνεδρίου

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πρόγραμμα του Συνεδρίου.


Αφίσα
H αφίσα του συνεδρίου